Здача річної звітності 2020!

Здача річної звітності!

«Единщики» 1 і 2 груп помиляються, що здають звітність тільки 1 раз на рік.

Звичайно, декларацію по єдиному податку та за Єдиним соціальним внеском (Додаток 5 по ЄСВ), підприємці здають 1 раз на рік. Але є ряд звітів, які здаються поквартально або щомісяця.

Приклад:

  • підприємці, які купують товар або послугу у фізичних осіб - громадян або інших підприємців, зобов'язані надавати в податкову звітність розрахунок за формою 1ДФ 1 раз в квартал;
  • інша звітність, про яку згадувалося вище: земельний податок, звітність зі збору за парковку, податок на нерухомість і т. д. здаються в різні періоди.

По ряду причин (незнання, безладдя в документах, забудькуватості) підприємець не здає поквартально звіт за ф. 1ДФ «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на Користь платників податку, та сум утриманого з них податку», в якому потрібно вказувати дохід, виплачений підприємцям та фізичним особам. В кінці року виникає питання: включити документи до витрат, значить визнати, що звіти за ф. 1 ДФ вчасно не здавалися.

Як підготуватися до здачі звітності? З чого почати?

Необхідно перевірити:

  • Наявність документацію по доходах і видатках;
  • Відповідність КВЕД-ам, зазначених при реєстрації, отриманим доходам;
  • Заповнена чи без помилок книга підприємця;
  • Переконатися, що немає помилок і тільки після цього, готувати декларацію;
  • Після складання декларації перевірити, що в ній немає помилок.

Дохід оформляється такими первинними документами:

  • Банківська виписка;
  • Товарний чек по оплаті товару готівкою;
  • Квитанції з оплати послуг готівкою;
  • Витратні накладні на товар при оплаті безготівковим способом;
  • Акти послуг при оплаті готівковим та безготівковим способом.

Для декларації по єдиному податку - підприємцю слід почати підготовку звітності по перевірці наявності первинної документації по отриманому доходу за рік.

Для декларації на загальній системі потрібно перевірити наявність документацію по доходах і видатках.

Для підготовки звіту про форму 1ДФ на будь-якій системі потрібно перевірити наявність документацію по видатках.

Якщо дохід отримано по розрахунковому рахунку, то не забудьте - потрібна видаткова накладна або акт послуг.

Якщо отримана оплата «готівкою» за товар або послугу, то підприємець повинен виписати товарний чек або квитанцію, а по оплаті квитанцією ще оформити акт послуг.

При цьому слід звертати увагу: що реалізується в товарних чеках, щоб не виявилося, що оприбутковується один товар, а реалізується - інший товар.

Що повинен врахувати підприємець при поданні звітності на загальній системі:

  1. У витрати включаються витрати, які пов'язані з господарською діяльністю підприємця;
  2. Не всі витрати включаються до витрат, а тільки ті, які відносяться до витрат операційної діяльності. Витрати операційної діяльності можна розділити на два види: собівартість та інші витрати. До собівартості відносяться: прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці; амортизація; загальновиробничі витрати; вартість придбаних послуг, інші прямі витрати. До складу інших витрат входять: адміністративні витрати; витрати на збут; інші операційні витрати. Конкретний перелік витрат затверджений Податковим Кодексом України в Розділі ІІІ, а саме п. 138.4, п. 138.6 - 138.9, п. 138.10.2 - 138.10.4, п. 138.11.;
  3. Витрати повинні бути пропорційні доходам. Не весь придбаний товар включається до витрат, а тільки собівартість реалізованого товару;
  4. Необхідно мати в наявності первинні документи, що підтверджують витрати і доходи. У витрати включаються тільки ті витрати, які підтверджені первинними документами.

У своїй практиці ми часто спостерігаємо одну й ту ж ситуацію: весь рік підприємець займається розвитком свого бізнесу, часу на облік абсолютно не вистачає, книга залишається не заповнена. На початку наступного року підприємець підбиває підсумки і складає звітність. Зробивши кілька невірних або майже відповіних до законодавства, спроб самостійної оптимізації, підприємець готовий оплатити послуги професіонала, щоб здати звітність з мінімальними податками і приховати помилки (Приклад: невідповідність КВЕД, перевищення ліміту доходу, невірні договори, помилки в документах, їх відсутність тощо.) Шкода, що підприємці приходять занадто пізно. Спочатку потрібно спланувати. А потім вести бізнес.

Особливо важко підприємцям на загальній системі. На цьому етапі виникає питання: як підготувати і здати звітність з мінімальним податком на доходи фізичних осіб та Військовим збором?

Причинами сплати зайвих податків можуть бути:

  1. При повній або частковій відсутністі документації, що підтверджує витрати. Зменшити податок можна лише за наявності підтвердних первинних документів, оформлених відповідно до законодавства. І якщо документи відсутні, то витрати по відсутнім документам не зможуть зменшити оподатковуваний дохід підприємця. Доведеться шукати вихід!
  2. Наявність первинної документації, складеної з порушенням законодавства. Документація, яка не містить обов'язкових реквізитів, має помилки в оформленні не може бути підтвердженням витрат підприємця. На практиці часто зустрічаються випадки, коли в документації вказується покупцем не підприємець із зазначенням прізвища, коду та інших реквізитів, а просто покупець, наприклад, «Олена» без будь-яких інших даних. У такому випадку потрібно повторно отримувати документи терміновому порядку.
  3. Придбання товару від імені приватної особи, а не підприємця, без оформлення документації. На практиці така ситуація поширена. Підприємець купує товар і не повідомляє продавця, що він купує як підприємець. Продавець в свою чергу оформляє документацію як на роздрібного покупця і в наслідок, складно домогтися від продавця потрібних документів. Будьте уважні!
  4. Поки проводиться аналіз витрат і документації, втрачається час. Через деякий час звітність постачальниками здана в податкові органи і документації для підтвердження витрат вже не отримати.

Ми радимо - в середині січня звертатися за консультацією, щоб встигнути здати звітність вчасно.

Перевірте заповнення книги:

  • Внесення всіх квитанцій та чеків в книгу;
  • Правильність підрахунку підсумків.

Декларація складається на підставі книги підприємця. Рекомендуємо спочатку перевірити книгу підприємця, якщо не заповнювалася, то заповнити книгу на підставі перевіреної первинної документації, а потім тільки складати звітність. Якщо книга заповнюється після здачі звітності, то після заповнення може виявитися, що змінилася сума доходу і відповідно - звіт складений з помилкою. Помилки в книзі можуть бути самі різні: від плутанини в датах, невнесення чека - до округлення сум доходу.

Ми рекомендуємо підготувати книгу все перевірити, підготувати звіт і потім звернутися за консультацією, щоб ми перевірили, повідомили про нестиковки і як їх виправити. Часто буває, що при цьому взагалі доводиться робити повернення або інші дії, тому що не всі доходи включені (підприємець не знав), а коли включили се доходи сума вийшла вище ліміту.

Завершальним етапом, звичайно, є складання декларації.

При заповненні декларації, перевіряйте кожну клітинку, починаючи з основних реквізитів.

У декларації повинні бути зазначені усі обов'язкові реквізити, інакше вона не буде прийнята податковою службою. Обов'язково заповнення реквізитів підприємця, адреси, назви податкової служби. Найчастіше зустрічаються такі помилки:

  • Залишається не заповненим звітний період, за який здається декларація;
  • Вказана уточнюючу декларацію замість звітної або взагалі обидві відразу;
  • Не вказуються всі види діяльності, якими займався підприємець у звітному періоді;
  • Сума доходу не вказується наростаючим підсумком за рік;
  • Не проставляється дата подання декларації. Якщо невірна дата звіт можуть прийняти, а потім анулювати і підприємець може не впізнати про це.

Помилки в декларації залежать від:

  • Виду діяльності та спеціалізації підприємця;
  • Рівня знань підприємця про єдиний податок;
  • Уміння правильно оцінити який нормативний акт важливіше і більше захищає інтереси підприємця;
  • Своєчасного і грамотного обліку отриманого доходу;
  • Правильності заповнення книги підприємця;
  • Недосконалість законодавства або невміння ним користуватися.

На жаль, які б не були причини помилок, за декларацію і сплату податків відповідає підприємець самостійно усім своїм майном. При складанні річної звітності підприємця має значення будь-яка інформація і документація, що стосується доходу підприємця. Не слід ігнорувати будь-чек або квитанцію, не можна залишати заповнення книги на потім. Помилка може спричинити як разовий штраф, так і повну втрату статусу платника єдиного податку. До складання річної звітності потрібно готуватися заздалегідь і не відкладати на останній день. Вивчати законодавство, перевіряти документацію. Якщо вам знадобитися допомога і консультація, звертайтеся, ми допоможемо підготувати звітність, усунути помилки.

Звернувшись в нашу компанію, Ви отримуєте переваги:

  • усунення помилок в документації та звітності;
  • оптимізацію податків;
  • звітність з урахуванням останніх змін в законодавстві;
  • заздалегідь спланований та оптимізований процес підготовки і здачі звітності;
  • зменшення втрат часу на підготовку та здачу звітності;
  • підвищення Вашого рівня знань по документації, обліку та звітності.

Контролюйте ситуацію, звертайтеся, ми гарантуємо, що ви в будь-якому випадку залишитеся задоволені нашою роботою і рекомендаціями.

Звертайтеся за консультацією онлайн (Skype, Viber, Telegram, Google Meet, Zoom) або в офісі: м Київ, вул. Волинська 48/50, офіс 407.

А також за номерами телефонів:

  • +38096 849 57 44
  • +38099 373 64 31
  • +38050 445 25 42


Якщо у Вас виникли питання, то Ви завжди можете звернутися до нас. З нашою новою послугою - online консультацій, ми можемо відповісти на всі Ваші питання по skype.

Останні новини
Який штраф Вас чекає якщо не подати декларації про...
Який штраф Вас чекає якщо не подати декларації про доходи?

Який штраф, якщо не подати декларації про доходи?! Податкова декларація подаєтьс [ ... ]

Перереєстрація ПРРО, як здійснити?...
Перереєстрація ПРРО, як здійснити?

Перереєстрація ПРРО! Як інформує ДПС, відповідно до п. 8 розділу II Порядку реєстр [ ... ]

Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2022 роціsp;]

Зміни в проведенні податкових перевірок з 2022 рок...
Зміни в проведенні податкових перевірок з 2022 року!

Зміни в проведенні податкових перевірок! ДПС повідомили, що Законом України від  [ ... ]

Коли не потрібно застосовувати РРО?...
Коли не потрібно застосовувати РРО?

Коли не потрібно РРО! Відповідно з пунктом 14 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 р. №265/9 [ ... ]

Вітаємо з Новим Роком та Різдвом Христовим!...
Вітаємо з Новим Роком та Різдвом Христовим!

Щиро вітаємо Вас з Новим 2022 роком та Різдвом Христовим! bsp;... ]

Порядок ведення товарного обліку для ФОП!...
Порядок ведення товарного обліку для ФОП!

Порядок ведення товарного обліку! Порядок набирає чинності через 10 днів з дня йо [ ... ]

ПРРО та як його вибрати?
ПРРО та як його вибрати?

ПРРО та як його вибрати? ПРРО є програмним реєстратором розрахункових операцій,  [ ... ]

Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РР...
Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РРО до 2023 року!

Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РРО! Вже з 2022 року всі платники [ ... ]

Популярні публікації
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2021 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2021 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2021 роціsp;]

Які наслідки, якщо відсутні первинні документи при...
Які наслідки, якщо відсутні первинні документи при перевірці за місцем реалізації товарів?

Штрафи за відсутність первинних документів! Відповідно частини другої t19" target="_blank" rel="noindex">статті 19  [ ... ]

Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2022 роціsp;]

Декларація ПДВ-2021 всі нюанси заповнення...
Декларація ПДВ-2021 всі нюанси заповнення

Декларація ПДВ-2021! Процес заповнення декларації з ПДВ в Україні пов'язаний з мак [ ... ]

Як правильно вести Головну книгу?...
Як правильно вести Головну книгу?

Як вести Головну книгу? 21 липня 2021 року Міністерство фінансів України видало нак [ ... ]

Строки давності для застосування штрафів!...
Строки давності для застосування штрафів!

Строки давності штрафів! Граничним строком застосування штрафних санкцій (штра [ ... ]

Заповнення нульової декларації з ПДВ 2021!...
Заповнення нульової декларації з ПДВ 2021!

Нульова декларація з ПДВ 2021! З початку весни поточного року вступили в силу онов [ ... ]

Штрафи за трудовим законодавством 2021!...
Штрафи за трудовим законодавством 2021!

Штрафи за трудовим законодавством На законодавчому рівні в Україні від мінімал [ ... ]

Штрафи за неофіційне працевлаштування працівників!...
Штрафи за неофіційне працевлаштування працівників!

Штрафи за тіньових працівників! Держпраці розповідає, що заходи до притягнення  [ ... ]