Штрафи за трудовим законодавством 2021!

Штрафи за трудовим законодавством

На законодавчому рівні в Україні від мінімальної зарплати даного періоду залежать обсяги штрафних санкцій. Розмір мінімальної зарплати з першого січня 2021 збільшився до 6000 гривен, тому штраф за неоформленого співробітника теж зазнав змін.

Особи юридичні та фізичні особи, що вступають в робочі відносини з найманими працівниками, які мають порушення трудового законодавства, згідно зі ст 265 КЗпП, як фінансово, так і адміністративно караються.

Працівник має право приступити до своїх обов'язків лише за наявності виданого розпорядження або наказу про підписання контракту, договору. Також обов'язково потрібно послати до податкової повідомлення про прийняття на роботу даного співробітника. В інших випадках це вважається порушенням, а за порушення трудового законодавства на роботодавця накладаються санкції - штраф за неоформленого співробітника.

Які штрафи за трудовим законодавством передбачені з 01.01.2021 року для роботодавців:

є підтвердження про допущення без контракту, договору до роботи або ж працевлаштування співробітника на неповний день, а фактично знаходиться на роботі цілий робочий день; якщо при нарахуванні заробітної плати або будь-яких інших виплат не нараховується ЄСВ і податки не сплачуються 10МЗПХ6000грн = 60000грн; штрафують за повторне порушення протягом наступних двох років - 30МЗПХ6000грн = 180000грн по кожному з неофіційних працівників; (Фізособи І-ІІІ гр. Первинно отримують попередження)
виплата заробітної плати затримується на термін більше ніж місяць, виплачена тільки частину зарплати або інших виплат 3МЗХ6000грн = 18000грн незважаючи на кількість порушень
не дотримуються мінімальні гарантії при оплаті за працю, які гарантує держава: немає оплати понаднормових і нічних годин, роботи в свята і вихідні дні 2МЗПХ6000грн = 12000грн по кожному працівнику
не дотримуються гарантії і пільги мобілізованих працівників і працівників, що проходять військову службу 4МЗПХ6000грн = 24000грн за кожного співробітника; (Єдинники І-ІІІ групи отримують попередження)
не допускаються представники контролюючих органів для перевірки відсутності порушень законодавства, створюється перешкода для перевірки 3МЗПХ6000грн = 18000грн за кожного співробітника
немає допуску перевіряючим і наявність перешкод для перевірки, яка контролює наявність непрацевлаштованих працівників, працівників оформлених на часткову зайнятість, але працюють повний робочий день і перевірки по часткову сплату податків і не нарахування ЄСВ 16МЗПХ6000грн = 96000грн
при порушеннях трудового законодавства, крім перерахованих вище 1МЗП 6000грн за кожного співробітника; за повторне порушення скоєне протягом року - 2МЗПХ6000грн = 12000грн за кожне порушення

Варто відзначити, що з 02.02.2020 змінився за деякими пунктами розмір штрафу за порушення трудового законодавства.

Штрафи до 02.02.2020:

  • штраф за неоформленого співробітника і його заробітна плата без нарахування соціального внеску і податків - 30МЗП, незалежно від того, перший раз було порушено законодавство про працю або це друге порушення;
  • при оплаті праці не враховуються мінімальні пільги, гарантовані державою - 10МЗП;
  • немає надання гарантованих пільг військовозобов'язаним або мобілізованим співробітникам - 10МЗП;
  • не допускають або перешкоджають проведенню перевірки по виявленню нелегальних працівників або працевлаштованих на роботу на неповний робочий день, а працюють в обсязі цілого робочого дня, якщо не нараховуються зовсім єдиний внесок і податки або нараховуються тільки частково - 100МЗП;
  • наявності порушень трудових законів, крім перерахованих вище - 1МЗП за все порушення за одну перевірку.

Всі інші обсяги штрафів залишилися без змін.

Підприємці-єдинники за порушення трудового законодавства перший раз, будуть письмово попереджатись. Штраф за неоформленого співробітника їм виписуватимуть, при повторному порушенні трудового кодексу.

Хто платить штраф за неоформленого співробітника

Але незалежно Перше це порушення або повторне, посадова особа несе відповідальність за порушення трудового кодексу і отримає адміністративний штраф за порушення трудового законодавства по ст.41 КУпАП, якщо працівник не оформлений офіційно, або не нараховується ЄСВ і не перераховуються податки при нарахуванні ЗП. Нараховується адміністративний штраф за неофіційне працевлаштування Україна 2021 від 8500грн до 17000грн.

На посадову особу, винну в тому, що не дотримано гарантовані пільги для працівників, які виконують військові обов'язки, накладається адміністративне покарання за порушення трудового законодавства (штраф від 850 грн до 1700 грн).

Адміністративні протоколи розглядаються судом, тому адміністративні штрафи від трудової інспекції за порушення трудового законодавства обов'язково повинні бути оплачені в повному розмірі.

Як оплатити штраф за приписом в розмірі 50%

Згідно частині 5 статті 265 КЗпП України, якщо роботодавець за десять робочих днів після отримання ним постанови про накладення санкцій виплатив половину суми штрафу, то вважається, що штраф сплачено повністю. Надається така можливість сплатити штрафи за трудовим кодексом частина 2 стаття 265. Але це стосується лише до фінансових санкцій, на адмінсанкції не поширюється.

Але в ситуації, коли на підприємця наклали відразу два - фінансовий і адміністративний штрафи за трудовим законодавством стаття 265 КЗпП, у нього є можливість через суд довести, що він може оплатити тільки один з цих штрафів за неофіційне працевлаштування Україна 2021.

Важливо, що роботодавці повинні усунути порушення, навіть сплативши штрафи за недотримання трудового законодавства, в запропонований термін.

Як уникнути штрафу за неоформленого працівника

Після рейдів в останній декаді січня місяця 2020 року інспекторів з праці і податківців, підприємці могли добровільно офіційно працевлаштувати всіх робочих, щоб не отримати штраф за неоформленого співробітника, а органи контролю повинні були провести перевірку наявності чи відсутності не оформлених працівників. В іншому випадку підприємцям погрожували штрафи за трудовим законодавством, які прописані в часті2 статті 265 КЗпП.

Але штрафи інспекція з праці за неоформлених працівників, в разі відвідування цих роботодавців після 02 лютого 2020 року, не може виписувати згідно статті 265 КЗпП, тому що до другого лютого 2020 року така умова там відсутнє. Тобто, роботодавці-платники єдиного податку І-ІІІ груп можуть сміливо стверджувати, що це тільки перше порушення і вимагати письмове попередження, а не штраф за неоформленого співробітника (повторно вчинене порушення).

Щоб не нарахували штраф за неоформленого працівника 2021, потрібно дотримуючись трудовий кодекс, працевлаштовувати своїх робочих і бути законослухняним платником податків.

Штраф за неоформленого співробітника

Згідно часті7 статті 265 КЗпП, навіть якщо приписи були усунені вчасно, все одно виписується штраф за неоформленого співробітника:

  1. Підтверджено допуск до робочого місця без складання контракту з працівником або підписання з ним договору.
  2. Працівник оформлений на неповний робочий день, але виконує свої обов'язки протягом повного робочого дня.
  3. Не нараховується ЄСВ на заробіток і не сплачені всі податки.
  4. Перевіряючі інспектора не допускаються до перевірки або їм в цьому перешкоджали.
  5. Чи мали місце повторні порушення протягом року.

Роботодавець порушив трудове законодавство

Якщо було порушення трудового договору з боку роботодавця Україна: не надавали відпустку більш ніж два роки поспіль, немає складеного графіка відпусток, виявлені неправильні записи в трудових книжках працівників, то штраф виписується в розмірі однієї мінімальної зарплати за кожним порушенням. Якщо вчасно усуваються і виконуються порушення і приписи, то роботодавець не штрафується.

У ситуації, якщо до роботодавця прийшла перевірка до другого лютого 2020 року, або він тривалий час не усуває приписи, то нові штрафи за порушення, відповідно до закону 378, діють з 02 лютого 2020 і не мають зворотної дії в часі.

Також, 58 стаття Конституції України про пом'якшення і скасування відповідальності, на руку підприємцям. Тобто, там де штрафи роботодавцям зменшуються або замінюються попередженнями, йде відповідальність за ч.2 статті 265 КЗпП, а якщо штраф за неоформленого співробітника накладається після 02 лютого 2020 року, якщо навіть саме порушення було допущено ще до 02 лютого 2020.

Але це не стосується тих порушень, де штрафи не змінилися.

Що загрожує неоформленому працівнику

Незважаючи на штраф за неоформленого співробітника, є випадки, коли наймані працівники самі не хочуть підписувати договори з роботодавцями і вважають за краще отримувати зарплату в конвертах, розраховуючи на більшу суму. Але при цьому, вони стають соціально незахищеним. Адже роботодавець може не виплатити лікарняний, відпускні, декретні, премії, а то і зовсім не оплатити відпрацьований період. І потім дуже складно довести зворотне в суді, щоб отримати належні гроші, і винний поніс покарання - заплатив штраф за неоформленого співробітника.

Рішенням суду роботодавець виробляє все виплати, платить всі внески та податки, якщо вдалося довести факт допущення до виконання робочих обов'язків співробітника без офіційного працевлаштування. Крім цього він виплатить штраф за неоформленого співробітника в розмірі 60 тисяч гривень (тобто десять мінімальних зарплат).

Проектом закону про працю 2708 пропонується ввести відповідальність працівника за неофіційне працевлаштування. Якщо працівник не платив податки і єдиний соціальний внесок, то у нього відберуть пільги і він позбудеться права на отримання субсидії на два роки.

Чи має право роботодавець штрафувати працівника України

Якщо працівник не підписував договір про матеріальну відповідальність, то згідно ст147 КЗпП, за порушення трудової дисципліни роботодавець може тільки оголосити йому догану або звільнити. За дисциплінарні порушення штрафи для працівників підприємства не передбачені. Але якщо в договорі прописані премії, то можуть позбавити премії або ж її частини.

Робоче законодавство

Нюанси відносин між роботодавцями і працівниками, їх права та обов'язки, прописані і регулюються Кодексом законів про працю України.

Щоб виникало менше розбіжностей і приводів для розглядів, які не виписували штраф за неоформленого співробітника, всім учасникам таких взаємин потрібно дотримуватися трудового законодавства.


Якщо у Вас виникли питання, то Ви завжди можете звернутися до нас. З нашою новою послугою - online консультацій, ми можемо відповісти на всі Ваші питання по skype.

Останні новини
Звітність по КІК, або звітність власників по Контр...
Звітність по КІК, або звітність власників по Контрольованим Іноземним Компаніям (КІК)

Звітність по КІК, або звітність власників по Контрольованим Іноземним Компаніям [ ... ]

Який штраф Вас чекає якщо не подати декларації про...
Який штраф Вас чекає якщо не подати декларації про доходи?

Який штраф, якщо не подати декларації про доходи?! Податкова декларація подаєтьс [ ... ]

Перереєстрація ПРРО, як здійснити?...
Перереєстрація ПРРО, як здійснити?

Перереєстрація ПРРО! Як інформує ДПС, відповідно до п. 8 розділу II Порядку реєстр [ ... ]

Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2022 роціsp;]

Зміни в проведенні податкових перевірок з 2022 рок...
Зміни в проведенні податкових перевірок з 2022 року!

Зміни в проведенні податкових перевірок! ДПС повідомили, що Законом України від  [ ... ]

Коли не потрібно застосовувати РРО?...
Коли не потрібно застосовувати РРО?

Коли не потрібно РРО! Відповідно з пунктом 14 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 р. №265/9 [ ... ]

Вітаємо з Новим Роком та Різдвом Христовим!...
Вітаємо з Новим Роком та Різдвом Христовим!

Щиро вітаємо Вас з Новим 2022 роком та Різдвом Христовим! bsp;... ]

Порядок ведення товарного обліку для ФОП!...
Порядок ведення товарного обліку для ФОП!

Порядок ведення товарного обліку! Порядок набирає чинності через 10 днів з дня йо [ ... ]

ПРРО та як його вибрати?
ПРРО та як його вибрати?

ПРРО та як його вибрати? ПРРО є програмним реєстратором розрахункових операцій,  [ ... ]

Популярні публікації
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2021 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2021 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2021 роціsp;]

Які наслідки, якщо відсутні первинні документи при...
Які наслідки, якщо відсутні первинні документи при перевірці за місцем реалізації товарів?

Штрафи за відсутність первинних документів! Відповідно частини другої t19" target="_blank" rel="noindex">статті 19  [ ... ]

Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2022 роціsp;]

Декларація ПДВ-2021 всі нюанси заповнення...
Декларація ПДВ-2021 всі нюанси заповнення

Декларація ПДВ-2021! Процес заповнення декларації з ПДВ в Україні пов'язаний з мак [ ... ]

Як правильно вести Головну книгу?...
Як правильно вести Головну книгу?

Як вести Головну книгу? 21 липня 2021 року Міністерство фінансів України видало нак [ ... ]

Строки давності для застосування штрафів!...
Строки давності для застосування штрафів!

Строки давності штрафів! Граничним строком застосування штрафних санкцій (штра [ ... ]

Заповнення нульової декларації з ПДВ 2021!...
Заповнення нульової декларації з ПДВ 2021!

Нульова декларація з ПДВ 2021! З початку весни поточного року вступили в силу онов [ ... ]

Штрафи за трудовим законодавством 2021!...
Штрафи за трудовим законодавством 2021!

Штрафи за трудовим законодавством На законодавчому рівні в Україні від мінімал [ ... ]

Штрафи за неофіційне працевлаштування працівників!...
Штрафи за неофіційне працевлаштування працівників!

Штрафи за тіньових працівників! Держпраці розповідає, що заходи до притягнення  [ ... ]