Декларація ПДВ-2021 всі нюанси заповнення

Декларація ПДВ-2021!

Процес заповнення декларації з ПДВ в Україні пов'язаний з максимальною концентрацією уваги і розумінням тонкощів оформлення, обліку останніх змін законодавчого рівня. Як заповнити нову декларацію з ПДВ? Який передбачений штраф за неподання звітності? Який вигляд має документ з декларативними даними? Розглянемо порядок заповнення декларації з ПДВ в Україні і всі важливі нюанси цієї процедури.

Інструкція та загальні вимоги

Порядок заповнення декларації з ПДВ в Україні - це проходження загальним вимогам. Ось основні методичні рекомендації:

  • Сума відображається в гривнях (копійки не прописуються), округляти потрібно за загальноприйнятою нормою. У додатках заповнювати рекомендується з копійками, щоб звести нанівець виникнення неточностей.
  • Заповнення податкового звіту по ПДВ виконується за кожен місяць. Наприклад, документ за січень повинен містити дані саме за січень, а не за період січень-лютий за наростаючим підсумком.
  • Важливе правило заповнення декларації з ПДВ: у кожному рядку, яку не слід заповнювати, можна ставити будь-які символи (прочерк, нуль, хрестик). Це стосується і тих випадків, коли звітність подається в електронному форматі.
  • Порядок заповнення декларації з ПДВ в Україні - це форма, яка встановлена на момент подання звітності.
  • Колонка «A» всюди повинна містити інформацію про обсяги поставок, причому сума податкового збору до уваги береться. ПДВ повинен бути зазначений в колонці «Б».
  • Платіж в казну розраховується самостійно. Дані повинні відповідати інформації з бухгалтерії.

Зразок звітності, де зазначено кілька реалізованих товарних одиниць:

Як заповнити уточнюючу декларацію з ПДВ?

Ризик того, що у вашій звітності будуть виявлені помилки, завжди існує. Наприклад, розмір платежу був занижений або навпаки завищений, десь було зазначено невірне значення, що спричинило неточності. У такій ситуації представляємо уточнюючу відомість. Вона має такий вигляд:

А що з термінами?

Платники ПДВ, які пройшли аутентифікацію, повинні звітувати за однією з обраних схем:

  1. за місяць - необхідно проводити протягом двадцяти днів після того, як завершиться звітний місяць;
  2. за квартал - для єдинників III і IV груп, протягом сорока днів після того, як завершиться звітний квартал.

Податки потрібно сплатити протягом десяти днів після того, як підійдуть до кінця терміни подачі декларативною звітності. Відзначимо, що складання декларації з ПДВ та продовження строків її подачі не враховуються, якщо крайня дата здачі документації потрапляє на свято, суботу або неділю.

Як правильно заповнювати всі розділи і в якому вигляді можна подавати відомість?

Стандартна декларація з ПДВ складається з:

  1. вступного блоку (інфа про платника податків);
  2. частині I «Порука»;
  3. частині II «Кредит»;
  4. частині III «Розрахунки».
  5. заключного блоку (тут вказуються спеціальні відмітки про подачу додаткових відомостей, прописуються дані про коригування).

Здавати декларацію можна в електронному форматі за допомогою інтерактивних каналів передачі даних із застосуванням персонального електронного ключа/підпису. Можна заповнити декларацію з ПДВ і здати її в паперовому вигляді. Розглянемо обидва варіанти.

Як здати декларацію з ПДВ в електронному вигляді?

Електронна звітність з ПДВ подається в ДПС не пізніше останньої години робочого дня останнього дня подачі документа. Після того, як декларація з ПДВ заповнено, вона відправляється в електронному вигляді в ДПС, - і платник податків отримує 2 квитанції.

Квитанція №1

Підтверджує відправку документа і час його відправлення до органу контролю. Формується така квитанція після автоматичної перевірки документа (результати цієї перевірки також відображаються в квитанції).

Квитанція №1 буде відправлено платнику податків протягом 2-х годин після того, як зробити декларацію з ПДВ і відправити її в ДПС або протягом перших 2-х годин наступного робочого дня.

Якщо заповнення декларації з ПДВ в Україні і її відправка були здійснені, але квитанція №1 не була одержана, порядок заповнення декларації з ПДВ Україна вважається порушеним. В результаті є ризик отримати штраф за неподання декларації з ПДВ.

Варто запам'ятати, що автоматична перевірка документа проводиться:

  • або в день його відправлення;
  • або не пізніше наступного дня після відправки, якщо заповнити декларацію з ПДВ і відправити її не вийшло до закінчення робочого дня або за 60 хвилин до його закінчення.

Також варто пам'ятати, що законодавство України не містить ніяких даних стосовно тривалості робочого дня ДПС.

Якщо відомість не пройшла автоперевірку, в квитанції будуть міститися дані про це. Отже про квитанції №2 і мови бути не може. Якщо все ок з першої квитанцією, то на підході і друга.

Квитанція №2

Підтверджує фактично і за часом прийом і реєстрацію декларативною відомості. Якщо ви отримали квитанцію 2, значить документ був прийнятий/не прийнятий.

Формується ця квитанція на наступний день після відправки квитанції 1. Дата і час прийому документа вказуються ті, що прописані в першій квитанції.

Перед тим, як заповнювати відомість по ПДВ, варто грамотно розрахувати час відправки документа в ДПС. Адже 2-х годин не завжди достатньо для перевірки документа, тому відправляти відомість рекомендується заздалегідь.

Декларативна відомість на папері: всі тонкощі

Якщо дотримані всі правила заповнення податкової декларації з ПДВ, але терміни дійсності онлайн-документів вийшли, ви можете подати декларацію в паперовому вигляді. Причому зробити це можна до того, як буде укладено нову угоду.

Паперова декларація з ПДВ - приклади (варіанти) подачі в ДПС:

  1. особисто;
  2. через уповноважену особу;
  3. поштою з повідомленням про вручення.

Тепер ви знаєте порядок заповнення декларації з ПДВ в Україні, а також розумієте, як заповнити податкову декларацію з ПДВ та подати її до органу контролю вчасно. Давайте розберемося, як заповнювати податкову декларацію з ПДВ разом з додатковими документами.

Декларація з ПДВ: інструкція заповнення та список додаткових документів

Після того, як декларація з ПДВ заповнено, необхідно подати її разом з пакетом додаткових документів. Розглянемо інструкцію щодо заповнення декларації ПДВ з доповненнями.

Додатки

Відомість по ПДВ нараховує 9 додатків. Подавати кожне з них необхідно, якщо в декларативної звітності заповнене поле з відповідним додатком або ж відбулася яка-небудь подія, що вимагає повідомлення.

Подання будь-якої програми здійснюється із зазначенням цього факту у відповідному полі заключного блоку відомості. Якщо знехтувати цим правилом, порядок заповнення декларації з ПДВ в Україні буде порушений, і звітність не приймуть.

Список додаткових документів

Не тільки додатки, але додаткова документація може представлятися з декларативною відомістю. Це документи типу:

  • заяви, в якому йде мова про обраний період звітності;
  • повідомлення про передачу прав на подання накладної та даних з коригуваннями;
  • митних відомостей декларанта;
  • копій документів про операції при подану скаргу платника податків на постачальника;
  • заяв про відмову або припинення видачі пільг;
  • документів, які підтверджують знищення, розібрання або перетворення об'єкта в умовах відсутності можливості експлуатувати його за прямим призначенням.

Всі ці тонкощі мають важливе значення. Нехтування порядком заповнення декларації з ПДВ в Україні штрафується.

Які передбачені штрафи?

Недотримання термінів або вказівка в документі неправдивих даних тягне за собою відповідальність, передбачену законом:

  • штраф за нездану декларацію з ПДВ становить 340 гривень за кожним фактом неподання документації;
  • при повторному порушенні протягом 12 місяців штраф за несвоєчасну здачу декларації з ПДВ становить 1020 гривень за кожен факт порушення;
  • якщо не виконані вимоги Кодексу щодо корекції даних, передбачений штраф в розмірі 5% від заниженої суми нарахування податкового платежу (недоплати);
  • якщо платник ПДВ самостійно донарахував суми податків, йому не загрожують штрафи, прописані в главі 11 2-го розділу ПКУ.

Всі вищеописані штрафи за здану декларацію з ПДВ із запізненням або при порушеннях порядку заповнення документа прописані в статті 120 ПКУ. Якщо дотримані всі вимоги, і звітність подана вчасно, переживати нема за що.

Якщо терміни реєстрації звітності порушені, передбачені штрафи:

  • 10% від ПДВ, якщо реєстраційний термін був порушений до 15 діб;
  • 20% від ПДВ, якщо реєстраційний термін був порушений від 16 до 30 діб;
  • 30% від ПДВ, якщо реєстраційний термін був порушений від 31 до 60 діб;
  • 40% від ПДВ, якщо реєстраційний термін був порушений від 61 до 365 діб;
  • 50% від ПДВ, якщо реєстраційний термін був порушений від 365 діб і більше.

Нульова звітності: що заповнюємо?

При оформленні необхідно заповнити такі блоки:

  1. вступна частина;
  2. частина I.

Розберемо докладніше, як подається порожня декларація з ПДВ і як правильно заповнити нульову декларацію з ПДВ.

Зразок заповнення нульовий відомості

Якщо діяльність компанії не приносить дохід і виходить так, що декларація з ПДВ - нульова, документ все одно необхідно подати, адже в іншому випадку платника ПДВ чекають вищеописані штрафи.

Нульова декларація з ПДВ, які розділи заповнювати:

  • валютні резерви і цінні папери;
  • рухоме та нерухоме майно;
  • об'єкти, будівництво яких не завершилося;
  • інші майнові резерви.

Висновки

Компанія «Аудит. Бухгалтерія. Аутсорсинг » стежить за кожними змінами в ПКУ, щоб ви могли належним чином підготувати звітність в ДБН. Дізнатися більше, який порядок заповнення декларації з ПДВ в Україні, як робити звіти швидко і без помилок, можна у наших експертів. Зв'язатися з нами можна, зателефонувавши по одному з телефонних номерів:

  • 38 (044) 362-02-16 або 38 (044) 246-28-53;
  • 38 (050) 445-25-42 або 38 (050) 351-21-75.

Також будемо раді вашим електронних листів. Наш e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. . Хочете поспілкуватися особисто? Чекаємо в центральному офісі компанії за адресою: м Київ, вул. Волинська, д. 48/50, 4-й поверх, оф. 407.


Якщо у Вас виникли питання, то Ви завжди можете звернутися до нас. З нашою новою послугою - online консультацій, ми можемо відповісти на всі Ваші питання по skype.

Останні новини
Який штраф Вас чекає якщо не подати декларації про...
Який штраф Вас чекає якщо не подати декларації про доходи?

Який штраф, якщо не подати декларації про доходи?! Податкова декларація подаєтьс [ ... ]

Перереєстрація ПРРО, як здійснити?...
Перереєстрація ПРРО, як здійснити?

Перереєстрація ПРРО! Як інформує ДПС, відповідно до п. 8 розділу II Порядку реєстр [ ... ]

Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2022 роціsp;]

Зміни в проведенні податкових перевірок з 2022 рок...
Зміни в проведенні податкових перевірок з 2022 року!

Зміни в проведенні податкових перевірок! ДПС повідомили, що Законом України від  [ ... ]

Коли не потрібно застосовувати РРО?...
Коли не потрібно застосовувати РРО?

Коли не потрібно РРО! Відповідно з пунктом 14 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 р. №265/9 [ ... ]

Вітаємо з Новим Роком та Різдвом Христовим!...
Вітаємо з Новим Роком та Різдвом Христовим!

Щиро вітаємо Вас з Новим 2022 роком та Різдвом Христовим! bsp;... ]

Порядок ведення товарного обліку для ФОП!...
Порядок ведення товарного обліку для ФОП!

Порядок ведення товарного обліку! Порядок набирає чинності через 10 днів з дня йо [ ... ]

ПРРО та як його вибрати?
ПРРО та як його вибрати?

ПРРО та як його вибрати? ПРРО є програмним реєстратором розрахункових операцій,  [ ... ]

Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РР...
Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РРО до 2023 року!

Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РРО! Вже з 2022 року всі платники [ ... ]

Популярні публікації
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2021 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2021 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2021 роціsp;]

Які наслідки, якщо відсутні первинні документи при...
Які наслідки, якщо відсутні первинні документи при перевірці за місцем реалізації товарів?

Штрафи за відсутність первинних документів! Відповідно частини другої t19" target="_blank" rel="noindex">статті 19  [ ... ]

Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2022 роціsp;]

Декларація ПДВ-2021 всі нюанси заповнення...
Декларація ПДВ-2021 всі нюанси заповнення

Декларація ПДВ-2021! Процес заповнення декларації з ПДВ в Україні пов'язаний з мак [ ... ]

Як правильно вести Головну книгу?...
Як правильно вести Головну книгу?

Як вести Головну книгу? 21 липня 2021 року Міністерство фінансів України видало нак [ ... ]

Строки давності для застосування штрафів!...
Строки давності для застосування штрафів!

Строки давності штрафів! Граничним строком застосування штрафних санкцій (штра [ ... ]

Заповнення нульової декларації з ПДВ 2021!...
Заповнення нульової декларації з ПДВ 2021!

Нульова декларація з ПДВ 2021! З початку весни поточного року вступили в силу онов [ ... ]

Штрафи за трудовим законодавством 2021!...
Штрафи за трудовим законодавством 2021!

Штрафи за трудовим законодавством На законодавчому рівні в Україні від мінімал [ ... ]

Штрафи за неофіційне працевлаштування працівників!...
Штрафи за неофіційне працевлаштування працівників!

Штрафи за тіньових працівників! Держпраці розповідає, що заходи до притягнення  [ ... ]