Накладений платіж та дистанційні послуги РРО!

Накладений платіж РРО!

Ця стаття присвячена використанню РРО або ПРРО при роботі підприємця або юридичної особи з застосуванням накладеного платежу та дистанційного надання послуг. Діяльність з використанням накладеного платежу - це діяльність з використанням поштових операторів, таких як Нова Пошта, Укрпошта. Досить часто нам на консультаціях задають наступні питання:

Хто повинен видати чек при роботі через поштові оператори?

Яку форму оплати зазначати у чеку?

Як зазначити найменування товару?

Чи можна зазначити товар в асортименті?

Чи обов’язково зазначати QR-код, штрих код?

Чи потрібен чек при наданні послуг дистанційно?

Для розуміння як оформити чек при роботі через поштові оператори по перше слід розділяти випадки, коли продавець отримав попередню оплату за товар та коли він працює на умовах післяплати, або одночасної оплати при отриманні товару. Зазвичай питань при попередній оплаті не виникає. Майже всі згодні, що чек повинен видати продавець, який отримав оплату на поточний або картковий рахунок. В такому випадку слід зазначати в чеку форми оплати «попередня оплата». Такий чек роздруковується та вкладується продавцем у посилку разом з товаром. Розрахунковий документ покупець отримує одночасно з товаром.

Якщо товар оплачується на умовах післяплати з використанням послуги «накладений платіж», то оплату отримує поштове відділення, яке зобов’язане видати фіскальний чек про факт оплати. Оскільки продавець не може знати час оплати товару та чек видає поштовий оператор, то багато підприємців піддаються омані, що чек видавати не потрібно. Це не так, ці обставини не звільняють продавця від оформлення факту продажу товару. Продавець при відправленні товару через «накладений платіж» повинен роздрукувати та укласти в поштове відправлення розрахунковий документ установленої законодавством форми і змісту, що підтверджує факт купівлі-продажу товарів, із зазначенням у ньому форми оплати «кредит/післяплата/відстрочка платежу».

Звичайно, якщо товар частково сплачується на умовах попередньої оплати, а частково при отриманні товару, то чеки оформлюються як у двох попередніх випадках одразу у відповідності до форми оплати.

Багато питань виникає щодо програмування товару. Так, не можна програмувати групи товарів, слід в чеку зазначати вид товару та індивідуальну назву. Недостатньо зазначити «шоколад», оскільки без індивідуальної назви незрозуміло який саме шоколад реалізовано. Зазначати «шоколад в асортименті» не дозволяється.

Попередньому програмуванню підлягають лише назва та ціна товару (послуги), що реалізується. Кількість же товару попередньо програмувати не потрібно. Суб’єкту господарювання необхідно лише забезпечити належний облік кількості реалізованих товарів через РРО, щоб у чеку відображалася кількість проданого покупцю товару.

Якщо застосовується скорочення, то воно не повинно допускати різних тлумачень. Наприклад: «кав» може означати кава, кавомашина, кавові зерна.

Розповсюдженим явищем у торгівлі є продаж подарункових сертифікатів. Що робити, коли магазин здійснює продаж з застосуванням подарункових сертифікатів? У такому разі доцільно попередньо програмувати в РРО сертифікати можливих номіналів, а при внесенні покупцем оплати — зазначити в чеку їх назву, кількість і вартість. При продажу товару (послуги) пред’явнику сертифіката рекомендується вибити чек РРО повторно. В цьому чеку показати реалізацію товару зі знижкою, яка буде дорівнювати вартості сертифіката.

Підприємці або торгові підприємства у своїй діяльності використовують штрих коди і їх цікавить: чи обов’язково зазначати штрих код у фіскальному чеку?

Податкова, відповідаючи на це питання в підкатегорії 109.10, ЗІР зазначає, що норми законодавства, які передбачають програмування штрихового коду товару у фіскальному касовому чеку, носять рекомендаційний характер. У своїй відповіді податкова посилається на Положення про штрихове кодування товарів. В Положенні також йде відсилка до законодавства України, яким має встановлюватися необхідність маркування штрих-кодами. А таких норм в законодавстві України на сьогодні немає. Тому зазначати штрих код у фіскальних чеках суб’єкти господарювання можуть лише за власним бажанням.

А от що обов’язково слід зазначати у чеку з 01 серпня 2021р, так це QR-код, який є новим реквізитом фіскального чеку. ДПС наголошує, що QR-код є обов’язковим для ПРРО та РРО, що внесені до Державного реєстру після 01.08.2020, та для РРО, які можуть бути доопрацьовані їх виробниками. У разі неможливості доопрацювання належним чином зареєстрованих РРО, які вже перебувають в експлуатації, вони можуть використовуватись суб’єктами господарювання до завершення строку, визначеного нормативно-правовими документами щодо ведення Державного реєстру, з обов’язковим переведенням таких РРО до другої частини Державного реєстру як таких, що не дозволені до первинної реєстрації. Цей виняток не стосується ПРРО, оскільки вони повинні бути доопрацьовані відповідно нових вимог законодавства.

Ще одному, не менш важливому питанню ми хотіли приділити увагу у цій статті – оформленню фіскальних чеків при дистанційному наданні послуг.

Підприємців та інших суб’єктів господарювання, які надають послуги, цікавить, чи повинні вони оформлювати фіскальні чеки, оскільки в інтернеті наявні протилежні відповіді на це питання.

Оформлення фіскальних чеків РРО чи ПРРО залежить від способу оплати та форми надання послуг. Якщо послуги надаються замовнику у його присутності і він сплачує їх готівкою або за допомогою POS-терміналу, то фіскальний чек видається, якщо такий підприємець перевищив відповідні ліміти і повинен використовувати РРО. Якщо користувачі замовляють послуги через інтернет та розраховуються виключно із застосуванням електронного платіжного засобу та платіжних систем, то такі операції не потребують оформлення фіскальних чеків. До електронних платіжних засобів та платіжних систем відносять системи типу «клієнт-банк», «клієнт-Інтернет-банк», «телефонний банкінг», «платіжний застосунок» та інші системи дистанційного обслуговування, які на підставі дистанційних розпоряджень клієнта можуть виконувати функції надання інформаційних послуг згідно з переліком, що зазначений в договорі між банком та клієнтом, здійснення операцій за рахунком клієнта. До них відносять системи LiqPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay.ua, City24, Приват24 тощо.

Це стало можливо з 10 грудня 2020 року, коли вступили в дію зміни до законодавства щодо застосування РРО, а саме внесеного в закон п. 14 ст. 9 Закону № 265, яким передбачено, що РРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги, у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. Що це означає? Якщо послуги освіти, обробки даних, юридичні, рекламні та інші послуги надаються дистанційно та сплачуються замовниками через клієнт-банк, клієнт-Інтернет-банк, телефонний банкінг, або за допомогою LiqPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay.ua, City24, Приват24, то РРО не потрібен.


Якщо у Вас виникли питання, то Ви завжди можете звернутися до нас. З нашою новою послугою - online консультацій, ми можемо відповісти на всі Ваші питання по skype.

Останні новини
Який штраф Вас чекає якщо не подати декларації про...
Який штраф Вас чекає якщо не подати декларації про доходи?

Який штраф, якщо не подати декларації про доходи?! Податкова декларація подаєтьс [ ... ]

Перереєстрація ПРРО, як здійснити?...
Перереєстрація ПРРО, як здійснити?

Перереєстрація ПРРО! Як інформує ДПС, відповідно до п. 8 розділу II Порядку реєстр [ ... ]

Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2022 роціsp;]

Зміни в проведенні податкових перевірок з 2022 рок...
Зміни в проведенні податкових перевірок з 2022 року!

Зміни в проведенні податкових перевірок! ДПС повідомили, що Законом України від  [ ... ]

Коли не потрібно застосовувати РРО?...
Коли не потрібно застосовувати РРО?

Коли не потрібно РРО! Відповідно з пунктом 14 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 р. №265/9 [ ... ]

Вітаємо з Новим Роком та Різдвом Христовим!...
Вітаємо з Новим Роком та Різдвом Христовим!

Щиро вітаємо Вас з Новим 2022 роком та Різдвом Христовим! bsp;... ]

Порядок ведення товарного обліку для ФОП!...
Порядок ведення товарного обліку для ФОП!

Порядок ведення товарного обліку! Порядок набирає чинності через 10 днів з дня йо [ ... ]

ПРРО та як його вибрати?
ПРРО та як його вибрати?

ПРРО та як його вибрати? ПРРО є програмним реєстратором розрахункових операцій,  [ ... ]

Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РР...
Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РРО до 2023 року!

Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РРО! Вже з 2022 року всі платники [ ... ]

Популярні публікації
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2021 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2021 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2021 роціsp;]

Які наслідки, якщо відсутні первинні документи при...
Які наслідки, якщо відсутні первинні документи при перевірці за місцем реалізації товарів?

Штрафи за відсутність первинних документів! Відповідно частини другої t19" target="_blank" rel="noindex">статті 19  [ ... ]

Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2022 роціsp;]

Декларація ПДВ-2021 всі нюанси заповнення...
Декларація ПДВ-2021 всі нюанси заповнення

Декларація ПДВ-2021! Процес заповнення декларації з ПДВ в Україні пов'язаний з мак [ ... ]

Як правильно вести Головну книгу?...
Як правильно вести Головну книгу?

Як вести Головну книгу? 21 липня 2021 року Міністерство фінансів України видало нак [ ... ]

Строки давності для застосування штрафів!...
Строки давності для застосування штрафів!

Строки давності штрафів! Граничним строком застосування штрафних санкцій (штра [ ... ]

Заповнення нульової декларації з ПДВ 2021!...
Заповнення нульової декларації з ПДВ 2021!

Нульова декларація з ПДВ 2021! З початку весни поточного року вступили в силу онов [ ... ]

Штрафи за трудовим законодавством 2021!...
Штрафи за трудовим законодавством 2021!

Штрафи за трудовим законодавством На законодавчому рівні в Україні від мінімал [ ... ]

Штрафи за неофіційне працевлаштування працівників!...
Штрафи за неофіційне працевлаштування працівників!

Штрафи за тіньових працівників! Держпраці розповідає, що заходи до притягнення  [ ... ]