Що змінилося в законодавстві з початку березня 2014?

Що змінилося в законодавстві з початку березня 2014?

Список змін почнемо з показника інфляції за лютий 2014. Держстат оприлюднив індекс споживчих цін (інфляції) на товари та послуги. І так, індекс інфляції за лютий 2014 становить 100,6 %. Нагадаємо, що індекс інфляції за січень 2014 склав 100,2 %. Таким чином інфляція за місяць зросла на 0,4 %.

Нова форма податкового звіту неприбуткових організацій

Податківцями було затверджено нову форму Податкового звіту про використання коштів неприбуткових організацій, яка відрізняється істотними моментами від колишньої форми. Внесено такі зміни як:

1 ) Організації роботодавців та їх об'єднання (ознака неприбутковості «0017»), а також садівничі та гаражні кооперативи або товариства (ознака неприбутковості «0018») свої доходи записують у рядки 8.1 - 8.4 та 9.1 - 9.4 Звіту відповідно. 

2 ) НАН України та створені нею установи та організації, які утримуються за кошти відповідних бюджетів (ознака неприбутковості «0019») показують отримане фінансування в рядках 1.1 - 1.3 Звіту. 

3 ) До звіту додалися рядки червоного кольору: 

  • «13» «Всього використаних безоплатних надходжень або надходжень у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань, які звільняються від оподаткування» (13.1 «з них: гуманітарної Допомога»);
  •  «16» «Безоплатні надходження або надходження у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань, використані не за цільовим призначенням, які вважаються доходом і підлягають оподаткуванню» (16.1 «з них: гуманітарної Допомога»).

4 ) До звіту додані два додатки:

  • Додаток ГД ( до рядків 10.1, 13.1 та 16.1 Звіту). У ньому йде розшифровка операцій з гуманітарною допомогою.
  • Додаток ВП ( до рядків 19 - 22 Звіту). У ньому розраховують податкові зобов'язання при виправленні помилок у попередніх звітних періодах.

( Наказ Міндоходов України від 27.01.14 р. № 85.) 

Штраф за господарську діяльність без реєстрації та ліцензії - зменшений

На сьогоднішній день госпдіяльність без держреєстрації як суб'єкта господарювання або без ліцензії, або ж з порушеннями ліцензування, обійдеться порушникові в такі штрафи:

  • від 340 до 1700 грн - вперше;
  • від 1700 до 8500 грн - за повторне порушення. 

Нагадуємо що раніше такі порушення коштували куди більше, а саме від 10200 до 34000 грн.

(Закон України від 23.02.14 р. № 767 -VII.)

Новий Держреєстр РРО

Міндоходамі затверджено новий держреєстр реєстраторів розрахункових операцій. На території України заборонено застосовувати РРО, які не включені до Держреєстру РРО (ст. 12 Закону про РРО). Тому суб'єктам госпдіяльності варто перевірити чи є їх модель РРО в новому Держреєстрі РРО! Якщо ж модель не зазначена в реєстрі, то це трактир як непроведення розрахункових операцій через РРО. Дане порушення тягне за собою штрафи в розмірі:

  • перший раз - 1 грн
  • другий раз - 100 % вартості реалізованих товарів чи послуг;
  • за кожне наступне - штраф у п'ятикратному розмірі вартості проданих з порушенням товарів або послуг.

 (Наказ Міністерства доходів і зборів України від 03.03.14 р. № 169)

 Змінилися штрафи для водіїв

Згідно зі змінами в Кодексі України про адміністративні правопорушення, змінилися розміри штрафів для водіїв транспортних засобів. У разі якщо водій не має при собі посвідчення відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а в окремих випадках ліцензійної картки і поліса автоцивілки (страхового сертифіката " Зелена картка"), то це приведе за собою штрафи в розмірі від 510 до 592 грн (замість 425-850 грн). А якщо водій не має права на керування транспортом, то це загрожує штрафом від 510 до 810 грн (раніше було 850-1700 грн).

(Закон України від 23.02.14 р. № 767 -VII.)

 Зміни у валютних розрахунках

Нацбанком України відкориговані введені недавно заходи, спрямовані на забезпечення рівноваги на валютному ринку. Регулятор:

1. Оптимізована процедура розрахунків по поточних операціях клієнтів банків. Скасовано норму, яка зобов'язувала банки виконувати доручення клієнтів на переказ в будь-якій валюті лише в межах залишку коштів на їх рахунках на початок операційного дня. 

2. Врегульовано окремі технічні нюанси операцій з інвалютою. Уточнено, що:

  • тимчасову заборону на купівлю інвалюти на міжбанку для дострокового погашення кредитів за договорами з нерезидентами поширюється на випадки, коли резидент- позичальник достроково виконує зобов'язання як за основною сумою кредиту / позики, так і за іншими платежами за договором кредитування (позики, фінансової допомоги). Тобто резиденти мають право проводити такі операції виключно за рахунок власної (не куплений, чи не залученої у формі кредиту або позики) інвалюти;
  • якщо при застосуванні процедури попереднього обліку коштів у процесі виконання клієнтських заявок на купівлю інвалюти її курс змінився, в день здійснення операції банк може додатково зарахувати кошти в гривнях на рахунок «2900» у сумі, якої не вистачає для виконання заявок. При цьому курс гривні до інвалюти не повинен бути нижче курсу НБУ;
  • банки відмовлятимуть у кредитуванні (авансування) в інвалюті, якщо такі кошти клієнт залучає для оплати зобов'язань в інвалюті, щоб не виконувати вимоги про попереднє обліку коштів;
  • якщо резидент купує інвалюту для сплати відсотків за кредитним договором, процедуру попереднього обліку коштів не застосовують.

3. Встановлено, що банки можуть здійснювати операції з купівлі-продажу інвалюти за гривні на міжбанківському валютному ринку України виключно на умовах «тод», «том» або «спот». Операції без поставки валют заборонені.

4. Підвищено відповідальність банків за порушення вимог валютного законодавства. Так, якщо в діяльності банку виявлять операції, які дестабілізують міжбанківський валютний ринок, його роботу в Системі підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ можуть обмежити.

5. Тимчасово, до 28.03.14 р., дозволено банкам достроково повертати вклади, залучені в інвалюті за всіма типами договорів, в нацвалюті за курсом купівлі інвалюти уповноваженого банку на день проведення операції. Разом з тим банки в цей же термін зобов'язали: 

  • проводити роз'яснювальну роботу з клієнтами, щоб не допустити дострокового зняття коштів, а також активно залучати готівку на депозити і продовжувати дію вже існуючих депозитних договорів;
  • видавати готівку в інвалюті з поточних і депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати банків в межах до 15 тис. грн на добу на одного клієнта в гривневому еквіваленті за офіційним курсом НБУ;
  • не допускати обмежень щодо переказу коштів в інвалюті, які належать клієнтам.

(Постанова Правління НБУ від 27.02.14 р. № 104.)

Нагадування Міндоходов про те, хто повинен заповнювати податкові накладні 

За численними законами і коректуваннями послідувало і Роз'яснення щодо осіб, які мають право на заповнення податкових накладних, так як при заповненні цих накладних іншою особою, накладна вважатиметься недійсною.

Податкові накладні виписує тільки та особа, яка зареєстрована як платник ПДВ і має індивідуальний податковий номер.

У разі якщо незареєстровані філії та/або інші структурні підрозділи платника податку самостійно здійснюють поставку товарів/послуг, їм можна делегувати право виписки податкових накладних. При отриманні такого права, заповнюючи реквізит "найменування" у податковій накладній необхідно вказувати як назву головного підприємства - платника ПДВ, так і найменування філії (структурного підрозділу). 

При операціях, які пов'язані з управлінням майна за договорами про управління майном, податкову накладну виписує керуючий майна, який веде окремий облік з ПДВ таких операцій. Він несе і відповідальність за утримання та внесення податку до бюджету. 

Також податкову накладну складають платники податків, які отримують послуги від нерезидента, з місцем поставки на митній території України.

(Роз'яснення Міндоходов і зборів України «Ким складаються податкові накладні» від 03.03.14 р.)

Останні новини
Який штраф Вас чекає якщо не подати декларації про...
Який штраф Вас чекає якщо не подати декларації про доходи?

Який штраф, якщо не подати декларації про доходи?! Податкова декларація подаєтьс [ ... ]

Перереєстрація ПРРО, як здійснити?...
Перереєстрація ПРРО, як здійснити?

Перереєстрація ПРРО! Як інформує ДПС, відповідно до п. 8 розділу II Порядку реєстр [ ... ]

Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2022 роціsp;]

Зміни в проведенні податкових перевірок з 2022 рок...
Зміни в проведенні податкових перевірок з 2022 року!

Зміни в проведенні податкових перевірок! ДПС повідомили, що Законом України від  [ ... ]

Коли не потрібно застосовувати РРО?...
Коли не потрібно застосовувати РРО?

Коли не потрібно РРО! Відповідно з пунктом 14 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 р. №265/9 [ ... ]

Вітаємо з Новим Роком та Різдвом Христовим!...
Вітаємо з Новим Роком та Різдвом Христовим!

Щиро вітаємо Вас з Новим 2022 роком та Різдвом Христовим! bsp;... ]

Порядок ведення товарного обліку для ФОП!...
Порядок ведення товарного обліку для ФОП!

Порядок ведення товарного обліку! Порядок набирає чинності через 10 днів з дня йо [ ... ]

ПРРО та як його вибрати?
ПРРО та як його вибрати?

ПРРО та як його вибрати? ПРРО є програмним реєстратором розрахункових операцій,  [ ... ]

Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РР...
Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РРО до 2023 року!

Пропонують відтермінувати тотальну фіскалізацію РРО! Вже з 2022 року всі платники [ ... ]

Популярні публікації
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2021 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2021 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2021 роціsp;]

Які наслідки, якщо відсутні первинні документи при...
Які наслідки, якщо відсутні первинні документи при перевірці за місцем реалізації товарів?

Штрафи за відсутність первинних документів! Відповідно частини другої t19" target="_blank" rel="noindex">статті 19  [ ... ]

Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 р...
Календар платника єдиного податку та ЄСВ на 2022 рік!

Ставки і терміни сплати ЄСВ, та єдиного податку в 2022 роціsp;]

Декларація ПДВ-2021 всі нюанси заповнення...
Декларація ПДВ-2021 всі нюанси заповнення

Декларація ПДВ-2021! Процес заповнення декларації з ПДВ в Україні пов'язаний з мак [ ... ]

Як правильно вести Головну книгу?...
Як правильно вести Головну книгу?

Як вести Головну книгу? 21 липня 2021 року Міністерство фінансів України видало нак [ ... ]

Строки давності для застосування штрафів!...
Строки давності для застосування штрафів!

Строки давності штрафів! Граничним строком застосування штрафних санкцій (штра [ ... ]

Заповнення нульової декларації з ПДВ 2021!...
Заповнення нульової декларації з ПДВ 2021!

Нульова декларація з ПДВ 2021! З початку весни поточного року вступили в силу онов [ ... ]

Штрафи за трудовим законодавством 2021!...
Штрафи за трудовим законодавством 2021!

Штрафи за трудовим законодавством На законодавчому рівні в Україні від мінімал [ ... ]

Штрафи за неофіційне працевлаштування працівників!...
Штрафи за неофіційне працевлаштування працівників!

Штрафи за тіньових працівників! Держпраці розповідає, що заходи до притягнення  [ ... ]